Zij maakt het verschil

812

Zij maakt het verschil

30-03-2015 - Artikelen

Vorige week presenteerde het feministische blad Opzij een eenmalig nieuwe editie: Ophij. Bedoelt om voor mannen de drempel te verlagen om over feminisme te spreken. Maar gaat het niet wat te ver?
‘Zometeen verwachten jullie nog dat we jullie slipjes gestreken en wel in symmetrische rijen met fluwelen handschoenen in de kast leggen’.


Rivaliteit tussen mannen en vrouwen: het is van alle tijden. Op vroege leeftijd al stonden we te trappelen om na schooltijd een potje jongens-tegen-de-meisjes-voetbal te spelen. Later veranderde dit in totale afkeer tegen het andere geslacht en weer later begonnen we dat andere geslacht toch wel heel aantrekkelijk te vinden. Maar de oeroude verschillen rivaliteit bleven. Totdat de volwassenheid zijn (of haar?) intrede deed en we ons verstandig dienden te gedragen.

En ja, nou kun je zeggen ‘vroeger, toen alles beter was en de Batavieren nog met zijn drieën waren’, maar toen ik deze week las dat er een heus mannelijk-feministisch tijdschrift komt viel mijn bek toch open van verbazing. Dit eenmalig uit te geven blad met de naam ‘Ophij’ is bedacht door de redactie van Opzij. Het is bedoelt om ‘voor mannen de drempel te verlagen om over feminisme te spreken’.

Op de voorkant van het blad siert Filemon Wesselink. Hij was vorige week te gast bij Pauw. Nou is hij ook niet de meest mannelijke man van de Nederlandse tv, maar dan nog vind ik het heel raar als je op tv gaat verkondigen dat je er trots op bent dat je vrouw drie dagen in de week werkt. Begrijp me niet verkeerd, ik weet ook wel dat het in vele landen in de wereld er anders aan te gaat en ik ben een groot voorstander om dat te veranderen, maar truttigheid ligt in Nederland nu wel erg op de loer. Zometeen wordt van ons mannen nog verwacht dat we jullie slipjes gestreken en wel in symmetrische rijen met fluwelen handschoenen in de kast leggen. Ook al zouden jullie dat wel willen, je kan ook overdrijven.

Waar blijven die plagerige ruzietjes tussen man en vrouw? Het is toch heerlijk om over en weer de verschillen en tekortkomingen van het andere geslacht te onderstrepen? Daar is niks mis mee hoor. De feministische idealen zijn doorgeslagen naar ‘het is nooit genoeg’, in plaats van terug toe kijken naar wat de vrouwen tegenwoordig wél hebben. Ik geloof dat we nog nooit zoveel vrouwelijke topbestuurders hebben gehad, bijvoorbeeld. Vrouwen kunnen beter leidinggeven dus het is een prachtige ontwikkeling. Moeten we daar niet eens tevreden mee zijn in plaats van het steeds meer en beter te willen? Driekwart van de vrouwelijke wereldbevolking kan hier alleen nog maar van dromen.

Wat vind jij? Overdrijven vrouwen feminisme?

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 30-03-2015