Waarom hebben mannen last van bindingsangst?

2234

Waarom hebben mannen last van bindingsangst?

05-02-2016 - Artikelen

Er zullen heus mannen rondlopen met bindingsangst, maar in principe is het een term bedacht door vrouwen als excuus. Maar wat is dan de reden waarom mannen zich niet willen binden?


Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: bindingsangst is grote flauwekul. Het is niet meer dan een term, hoogstwaarschijnlijk bedacht door een vrouw, als excuus waarom mannen nooit een relatie met haar aan zijn gegaan. Natuurlijk zullen er vast wel mannen rondlopen die echt wel last hebben van ‘bindingsangst’ – zoals jouw (ex)liefje – omdat ze een lastige relatie achter de rug hebben.

We kunnen een stukje bio- en psychologie toepassen, natuurwetenschappen erbij halen, vertellen hoe de sterren staan en waarom Cupido wel eens mis schiet, maar we kunnen de redenen waarom een man last heeft van ‘bindingsangst’ ook beperken tot twee opties. Optie A: hij ziet geen toekomst in jullie of optie B: hij ziet geen toekomst in de toekomst die jij hem voor probeert te schotelen. Deze twee mogelijkheden lijken misschien wel wat op elkaar, maar er zit wel zeker verschil in.

Optie A is makkelijk uit te leggen: je bent leuk voor even en meer dan dat niet. Een lekker tussendoortje. Dat is misschien cru gezegd, maar wel de waarheid. Je bent voor hem niet meer dan het meisje waar hij op regelmatige basis mee afspreekt, zo nu en dan de lakens mee deelt en gewoon een gezellige tijd mee heeft. Hij zal ook zeker wel gevoelens voor je hebben – en dan bedoel ik niet alleen lust – maar een toekomst ziet hij niet met je.

Om optie B uit te leggen maak ik gebruik van ‘het broodje kaas’ metafoor, bedacht door Killian. Dit principe is als volgt: jullie relatie is als een broodje kaas. De twee van jullie zijn hartstikke blij met dat broodje kaas, maar na een tijdje heb jij als vrouw niet meer genoeg aan alleen dat simpele, nietszeggende broodje met beleg. Dus dan wil je er van alles op gooien om het jou meer naar het zin te maken, in dit voorbeeld mosterd. Maar de jongen in kwestie is blij met het simpele broodje kaas en wil er (voor nu) helemaal geen mosterd op.

Maar je zou geen vrouw zijn als jij niet je zin op egoïstische wijze door probeerde te drammen door telkens maar over de mosterd te beginnen. Je kan het niet laten om eens in de zoveel tijd (elke dag een stuk of drie keer bijvoorbeeld) over die verdomde mosterd te beginnen. De jongen heeft er zelf ook wel eens over nagedacht om mosterd op het broodje te gooien, maar dat doet hij liever over een paar maanden pas. Maar jij zeurt maar door en door, althans hij vind het gezeur. Als gevolg daarop wil de jongen het hele broodje kaas niet eens meer hebben.

Voor optie B geldt dat het niet eens zozeer is dat mannen zich niet willen binden, maar dat jij te hard van stapel loopt. Vaak willen vrouwen alles té snel: het ontmoeten van elkaars ouders, verplichte dinertjes, matchende profielfoto’s, et cetera. Wij mannen zitten daar, en misschien is dat ook wel weer heel egoïstisch van ons, helemaal niet op te wachten als je net een paar weken samen bent.

Ongetwijfeld zijn er nog wel meer redenen waarom een man zich niet wil binden, maar ik heb een limiet aan het aantal woorden wat ik mag gebruiken en mijn vocabulaire is ook niet je van het. Ook voel ik er vrij weinig voor om de gehele ziel van de man bloot te geven als ik het over ‘bindingsangst’ heb.

Lieve vrouwen, ik geef jullie nog nog één laatste tip: geef je relatie de tijd. Forceer niks, laat hem een beetje zijn gang gaan terwijl je hem voorzichtig aan een lijntje houdt en het binden – het binden dat jij wil – komt vanzelf. Of niet natuurlijk.

 

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 05-02-2016

  • peter

    gay