Het weer en de vrouwen zijn niet te vertrouwen

1519

Het weer en de vrouwen zijn niet te vertrouwen

30-04-2015 - Artikelen

Een relatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Je moet alles met elkaar kunnen bespreken, want een geheim is de sluipmoordenaar van elke liefde. Vertrouwen betekent veiligheid, geborgenheid en genegenheid. Vertrouwen is de basis. Potverdorie, vertrouwen is de shit. En toen kwam er een olifant met een lange snuit, en die blies het verhaaltje aan duizend stukken. Spreekwoordelijk natuurlijk. De olifant staat symbool voor een vernuftige uitvinding die ons allen bekend is. Ik heb het over de mobiele telefoon.


De mobiele telefoon maakt ons leven zoveel makkelijker. We zijn altijd bereikbaar, verbonden met de wereld en hebben alle informatie die we ooit en nooit nodig hebben binnen handbereik. Het heeft ons Whatsapp, Instagram, Tinder en onlangs nog Trivia Crack gegeven. Als ik wil kan ik vanuit een lekke kano op de Vinkeveense plassen facetimen met een vriend die aan het raften is op de Bhote Kosi-rivier in Nepal. Bizar toch? En het mooie is dat we zelf de controle hebben over hoe we met die macht omgaan. En dat is nou juist het ding.

De laatste tijd wordt ik steeds vaker geconfronteerd met relaties die in moeilijkheden komen, juist doordat we zo connected zijn. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 40% van de vrouwen tussen de 20 en 28 jaar regelmatig een kijkje neemt in de telefoon van haar partner. Ooit zei iemand tegen mij: ‘Het is niet dat ik hem wil checken, maar op de een of andere manier ben ik wel nieuwsgierig en kan ik het toch niet laten of zo. Dan kom je misschien dingen tegen waar je over twijfelt, maar daar moet je elkaar op kunnen vertrouwen.’ Snap jij het? Ik niet.

Niet veel later ving ik in de trein een gesprek op tussen een aantal vrouwen van mijn leeftijd. Een van de dames was een discutabele foto van haar vriend met een andere vrouw op Facebook tegengekomen(uiteraard via een tag). Gretig deed de iPhone de ronde. Vakkundig werd ze nagetrokken en gecheckt, om uiteindelijk het voordeel van de twijfel te krijgen. Een storm in een gebarsten glas water. Ja, laat dat maar aan de vrouwen over.

Is het gezonde jaloezie, of is er sprake van beschadigd vertrouwen? Ervaringen uit eerdere relaties kunnen natuurlijk een rol spelen. Gezonde jaloezie hoort thuis in elke relatie, zegt men. Het is dus goed om een klein beetje jaloers te zijn. Oftewel: een klein beetje wantrouwen mag dus best. Nee, dat klinkt veel te overdreven. Wat is het dan precies? Gek genoeg kunnen weinig mensen dat duidelijk omschrijven. Laten we zeggen dat het voortvloeit uit een gevoel van onzekerheid. 100% vertrouwen zou toch 0% jaloezie moeten betekenen. Maar valt het (willen) checken van je partners telefoon binnen de grenzen van gezonde jaloezie, of schort het dan gewoon aan een fundamentele waarde binnen je relatie?

I know, het is het herkauwen van een eindeloze impasse, waarin ook de onschuld van mannen terecht ter discussie wordt gesteld. Een impasse waar jij, beste lezer, natuurlijk helemaal buiten staat. Jij snapt al die ophef niet en laat je (toekomstige) relatie niet in gevaar brengen door een smartphone. Iedereen, maar jij niet. Ik herinner me een filmpje waarin koppels gevraagd werd hun telefoons uit te wisselen, wat tot ieders verbazing bijzonder pijnlijk beeldmateriaal opleverde. Kan jij alle foto’s, filmpjes en berichtjes zonder schaamte verantwoorden, of vind je dat te ver gaan? Misschien hebben jullie het er al wel eens over gehad. Probeer het eens, zou ik zeggen. Je partner weigert heus niet hoor…

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 30-04-2015