606

The Virgin Queen

13-11-2014 - Artikelen

In ‘vrouwen uit de geschiedenis schrijft geschiedenisstudent Wouter van der Maden over de vrouwen van vroeger. Deze week: Elizabeth I van Engeland, de ongehuwde ‘Virgin Queen’. The Virgin Queen Enkele weken geleden had ik het over de vrouwen van Hendrik VIII. Elizabeth I was zijn tweede dochter uit zijn tweede huwelijk. Ze werd in 1533 […]


In ‘vrouwen uit de geschiedenis schrijft geschiedenisstudent Wouter van der Maden over de vrouwen van vroeger. Deze week: Elizabeth I van Engeland, de ongehuwde ‘Virgin Queen’.

The Virgin Queen

The Virgin QueenEnkele weken geleden had ik het over de vrouwen van Hendrik VIII. Elizabeth I was zijn tweede dochter uit zijn tweede huwelijk. Ze werd in 1533 geboren, maar van een fijne jeugd kunnen we waarschijnlijk niet spreken. Haar moeder werd namelijk in 1536 onthoofd en in datzelfde jaar werd zowel Elizabeth als haar halfzusje Mary (uit Hendriks eerste huwelijk) onwettig verklaard. Toch ontzegde het haar geen toegang tot de troon, in 1559 werd Elizabeth gekroond tot koningin van Engeland, waar ze bekend staat als een onzelfzuchtige vrouw die een einde maakte aan de religieuze conflicten.

Na de dood van Hendrik VIII nam zijn enige levende zoon, Eduard VI, het stokje van hem over. Hij was op dat moment niet ouder dan 10 jaar. Hij overleed echter onverwachts na 6 jaar regeren in 1553. Eduard was echter al vele jaren bezig met zijn opvolging, Hij was zelf protestant en wilde absoluut niet dat een katholiek hem zou opvolgen. Helaas voor Eduard, en heel veel protestanten in Engeland, gebeurde dit wel. Zijn halfzuster Mary, de eerste dochter van Hendrik VIII werd koningin.

Mary I van Engeland dus, maar jij zal haar waarschijnlijk kennen als ‘Bloody Mary’. Een bijnaam die Mary waardig was, want als overtuigend katholiek veroordeelde ze grote groepen protestanten tot de brandstapel. Elizabeth, die zelf protestant was, bleef dit lot bespaard. Al werd ze door haar halfzus wel enkele jaren opgesloten in de ‘Tower of London’ .

Mary overleed in 1558, waardoor Elizabeth als eerste op lijstje stond om haar op te volgen. Als Elizabeth I van Engeland werd ze koningin van een land waarin het heel onrustig was. Er dreigde namelijk een burgeroorlog tussen de katholieken en de protestanten. Door haar sterke persoonlijkheid en uitstekende bestuurlijke vaardigheden maakte ze echter na een aantal jaar, in 1563, een einde aan alle onrust doormiddel van doctrine van 39 artikelen waarin de geloven een compromis sloten. Dit betekende niet dat ze geen vijanden meer had. Haar gehele regeringsperiode kon ze uit veiligheidsoverwegingen niet al te vaak in het openbaar verschijnen en sloot zelfs haar nicht Mary Stuart 19 jaar op in de Tower vanwege verdenking van samenzwering.

Maar naast alle politieke zaken was Elizabeth ook berg bezig met cultuur. Denk aan William Shakespear die door de opbloei van literatuur en kunst uitgroeide tot een van de grootste toneelschrijvers die we vandaag de dag kennen. Engeland kende onder Elizabeth een van de voorspoedigste periodes in de geschiedenis van het land. Met hoogtepunten als het verslaan van de Spaanse Armada (een invasie van Spanje) in het Kanaal, waar haar ‘Speech to the troops at Tilbury’ een grote rol in speelde.

Maar al die tijd bleef ze ongehuwd, Fillips II van Spanje had haar (ironisch genoeg) nog ten huwelijk gevraagd, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Nooit verloor ze naar haar eigen zeggen haar maagdelijkheid. Hierdoor gaat Elizabeth I de boeken in als The Virgin Queen, de onzelfzuchtige heerseres van Engeland en een van de machtigste vrouwelijke landsbestuurders die de geschiedenis heeft gekend. Ze overleed op 24 maart 1603.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 13-11-2014