Studentenkamer aangeboden

1435

Studentenkamer aangeboden

24-01-2015 - Artikelen

Vol zomerse vreugde tikte ik het zoveelste glaasje studentenwater achterover. Met mijn dorstige tong veegde ik de witte schuimsnor van mijn gezicht. Het was eind augustus en ik begeleide een groep aankomende studenten tijdens de Zwolse introductieweek. Ik keek uit op de brandende zon die weerspiegelde in de oude gracht. Ik wist het, hier wil ik wonen.


Ik was het zat om na feesten bij vrienden te moeten slapen. Op veel te kleine banken, zodat het bloed langzaam uit mijn omhoog liggende benen trok en ik de tijd doodde door tot in de vroege uurtjes naar het lekkende, beschimmelde plafond te staren. Ik was het zat om elke dag twee uur onderweg te zijn. Me te haasten voor treinen die ik, terwijl ik me de longen uit mijn lijf fietste, altijd net wist te missen. Of te halen, maar dan begint je de dag alsnog volledig uitgeput en bezweet.

Ik was vastberaden om binnen een paar weken Killiansfeestpaleis 2.0 ceremonieel te kunnen openen. Onder de kamers in regio Zwolle stonden een hoop prachtige kamers met leuke huisgenoten en genoeg vierkante meters. Vol enthousiasme wilde ik reageren, maar daar stond het: ‘‘Gewenst geslacht: vrouw.’’ Dit kreeg ik nog veel vaker te zien, maar toen ik uiteindelijk toch bij een kamer in de binnenstad mocht bekijken dacht ik dat ik binnen was. Uit de ruim tachtig reacties hadden ze mij en nog vier anderen uitgekozen om te komen kijken. Ik maakte duidelijk dat de kamer me beviel en ik zou binnen een week een reactie krijgen. Die kreeg ik: ‘Sorry, de eigenaar gaat helaas voor een meisje.’

Waarom, vroeg ik me af? Waarom kiezen huisbazen collectief eerder voor een studente dan voor een student? Zijn het onze stinkende oksels? Onze kalende koppen? Of is het ons eindeloze gelul over voetbal? Nee. De huisbazen kiezen de jongedames om de basale reden dat zij netter zouden zijn. Ze houden hun kamer goed opgeruimd en betalen ruim op tijd hun huur.

Vooruit, meisjes zijn in de meeste gevallen netter dan jongens. Ze hebben een mooier handschrift en een goed bijgewerkte agenda. Ik heb niet eens een agenda, laat staan dat die goed bijgewerkt is. Maar een nette kamer? Ik heb een aantal van deze meisjeskamers van binnen mogen aanschouwen. Vaak kon ik de vloer niet zien omdat deze volledig bedekt was met rondslingerende kleren. Het bureau lag vol verdwaalde studieboeken en lege pizzadozen. De grootste zooi verzamelde zich rondom de wastafel, waar ik bergen cosmetische producten, krultangen en ander opmaak spul zag liggen.

Lieve huisbazen. Lieve, wijze uitbuiters. ‘‘Het is nooit te laat om te leren’’ ,is een bekende quote die vaak wordt gebruikt door mensen die hun leven reeds verkloot hebben en voor de zoveelste keer hun ‘shit together’ proberen te krijgen. Lieve huisjesmelkers, het is nooit te laat om te leren! Geef ons geslacht, ons vrolijke, zorgeloze geslacht deze kans. Gun ons die kamer. Breng ons een stapje dichter bij de volledige emancipatie van het mannelijk geslacht.

 

 

 

 

 

 

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 24-01-2015