Stop de catfish

1801

Stop de catfish

09-04-2015 - Artikelen

Deze column gaat niet over een slap aftreksel van de succesvolle Nickelodeon serie over de Siamese kat en hond tweeling Catdog, waarover ik me trouwens nog regelmatig afvraag hoe dat beest in godsnaam kon schijten. Nee, deze column gaat over het fenomeen Catfishing.


Een Catfish is iemand die zich op internet als iemand anders voordoet dan wie hij of zij werkelijk is. Zo kan het zijn dat je met iemand aan het chatten bent waarvan je vindt dat ze verdacht veel op Doutzen Kroes lijkt, terwijl jouw Doutzen in werkelijkheid al een tijdje in de overgang zit, een kortpittig kapsel draagt en zichzelf laat omsingelen door haar drieëntwintig Perzische katten.

Ik heb me zelf online ook wel eens voorgedaan als iemand anders. Zo deed ik me voor als een gespierde strijder met een groot zwaard en een glimmend harnas terwijl ik in werkelijkheid in mijn joggingbroek achter mijn scherm wat aan mijn ballen zat te krabben en navelpluis weg pulkte.

Een andere keer had ik een Bugatti met wel zesendertig versnellingen en zat ik de politie te ontwijken terwijl ik met tweehonderd kilometer per uur door de bebouwde kom scheurde. Nadat ik die rot smeris te snel af was klapte ik mijn laptop dicht, stapte op mijn roestende barrel en incasseerde ik een bekeuring omdat mijn achterlicht niet fel genoeg brandde.

Alle gekheid op een stokje, Catfishing is een groot probleem. In een van de afleveringen van de gelijk genaamde MTV-show zien we een jongen die zo verliefd is op zijn Catfish dat hij zelfs een nieuwe telefoon voor haar koopt terwijl hij haar nog nooit heeft gezien. En ik heb het hier niet over een Nokia 3310.

Natuurlijk is het niet recht te praten als je jarenlang mensen voor de gek houdt, maar wie misschien nog wel een dommere actie maakt is het ‘’slachtoffer’’ van de Catfish. In veel afleveringen van de serie blijken de internetgeliefden nog geen honderd kilometer bij elkaar vandaan te wonen. Waarom gaat er dan geen lampje bij je branden als je beminde heel toevallig altijd ziek is, moet werken, andere afspraken heeft of de dwerghamster van de overbuurvrouw met spoed naar de dierenarts moet brengen.

Wat me een belangrijke levensles lijkt is dat we niet altijd direct moeten aannemen dat alles klopt. Verder hoop ik dat de Catfishes zich realiseren dat ze hiermee jaren van hun eigen leven, en nog veel erger, van iemand anders leven verspillen. Dus, dames en heren, Katvissen en Katvissinnen, stop met deze waanzin. Wees trots op jezelf, je bent mooi genoeg. Ga naar buiten, koop een ijsje, bij voorkeur een Solero Berry Berry, en ontmoet de ware.

 

 

 

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 09-04-2015