Schoenen en seks

1490

Schoenen en seks

29-05-2015 - Artikelen

Indien de titel van deze column de aandacht van de lezeressen nog onvoldoende vangt; Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Christian Louboutin, Sergio Rossi, Uggs, Dr. Martens, Prada, Vans, Armani. Heb ik nu jullie aandacht? ‘Buying shoes is always a happy experience’. Nu zeker wel, toch?


schoenen en seks

Vorige week kwam er een uitspraak voorbij op mijn Facebooktijdlijn: ‘nee, ik heb geen visite. Die schoenen zijn allemaal van mij.’ Ik hoor het jullie al denken [ik dacht het ook] maar deze ontboezeming kwam toch echt van een man. Mannen en schoenen, is daar een blog over te maken? Ongetwijfeld! Maar het viel mij niet mee in mijn omgeving. Ze zijn er wel hoor, mannen die er voor uitkomen heel erg van schoenen te houden. Maar de meerderheid reageerde vooral dat het een soort-van-noodzakelijk-kledingstuk-is-wat-vooral-praktisch-prettig-en-functioneel-hoort-te-zijn. Eén paar voor het werk, één paar voor het weekend, één paar voor de sport, één paar slippers en dat is het dan eigenlijk wel. Enfin, het leverde bijzonder weinig spannende verhalen op. Einde column…

Hoewel… wat me dan toch wel fascineert, de manier waarop vrouwen hun schoenencollectie liefkozen [ik denk nu overigens dat mijn vrouw al lezende héél zenuwachtig begint te worden inmiddels…]. Ik gebruik heel bewust het woord liefkozen, want ‘de schoen’ gaat blijkbaar veeeel verder dan enkel ‘de schoen’ zijn. Op zoek naar de achtergronden hiervan stuit ik op ongekende liefdesverklaringen. Zo beweert een vrouw dat ‘een schoen passen is als de eerste zoen met mijn nieuwe minnaar’. 20% van de vrouwen geeft toe meer opgewonden te worden van een paar nieuwe schoenen dan van haar partner. Een andere vrouw zegt haar nieuw gekochte schoenen altijd een tijdje tentoon te stellen in haar huiskamer om er begerig naar te kunnen loeren. Een schoenenwinkel wordt bestempeld als ‘het heiligdom der heiligdommen’. Maar het wordt nog gekker, ‘met hun voeten praten vrouwen over seks’ beweert een wetenschapper. En als ultiem voorbeeld daarvan zegt een vrouw daarop ‘mijn stilettohakken zetten me steevast in standje orgasme’.

Aha, lieve onschuldige dameslezeressen; dus zo hangt de vlag erbij? [zonder nu heel erg te willen generaliseren hoor! Hoewel…]. Anyway, de link tussen vrouwen, schoenen en seks wordt opvallend vaak gelegd. Zowel door vrouwen zelf, als door de wetenschap. Vooral de hoge hak krijgt een behoorlijke erotiserende werking toegedicht. Met die hak verhoog je namelijk letterlijk je lengte en figuurlijk je status. De erotiserende werking daarvan op mannen is zelfs anatomisch te verklaren. Het bekken kantelt, de derrière gaat omhoog en omdat een vrouw rechtop moet lopen gaan ook de borsten omhoog. Daarmee wordt de S-vorm gecreëerd. Aangezien de zogeheten secundaire geslachtskenmerken [dat klinkt toch een stuk chiquer dan borsten en billen] een grote rol spelen bij het aantrekken van een partner zorgt dit ervoor dat, –let op!!–, de vrouw op hakken voor een man een gewild object is bij de keuze als potentieel moeder van zijn kind. Hoppa! Wisten jullie dat? De gedachte hierachter; een vrouw die op hakken kan lopen zonder om te vallen bewijst dat zij een zwangerschap succesvol kan afronden. Bent u er nog?

En voordat je denkt, ik draag niet zo vaak hakken dus dit gaat niet over mij. Er is een complete schoenenpsychologie voor de vrouw. Draag je laarzen? Je bent uit op de aandacht van mannelijk schoon. De Mary Jane? De zelfverzekerde vrouw die uitstraalt veel eigenliefde te hebben [= ‘hard to get’ voor mannen die graag veroveren]. De slingback is er voor de elegante en uitdagende vrouw. En zo verder en verder.

Wat ik me nu afvraag. Of beter, wat ik moet bekennen. Als er meer mannen zijn zoals ikzelf ben dan heeft bovenstaande verhandeling weinig zin. Ik zie namelijk zelden tot nooit wat iemands kapsel is, wat voor kleding die draagt laat staan welke schoenen men aanheeft. Vrouwen en schoenen, het blijft een behoorlijk ongrijpbaar iets voor mij en naar ik inschat vele mannen. Echter, met deze nieuw opgedane kennis, zouden we als man niet vaker aandacht moeten hebben voor de vrouw en haar [bewust gekozen] schoen? Blijkbaar heeft ze er heel veel hele aangename dingen mee te zeggen!!

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 29-05-2015