Roken en drinken tijdens zwangerschap

4873

Roken en drinken tijdens zwangerschap

16-04-2015 - Artikelen

“Zou je dat wel doen?”, vraag ik aan het meisje, hooguit een jaar of 19, voor me. In de ene hand draagt ze een biertje, in de ander een sigaret. Ze trekt haar wenkbrauw op, brengt de sigaret naar haar mond, inhaleert en antwoordt mij: “Tuurlijk, waarom zou ik niet?”, terwijl ze de rook uitblaast. Ik wijs naar haar buik. “Daarom.”


Die avond was ik in een club, waar ik eigenlijk te oud voor ben, met een meisje tegenover mij die misschien wel te jong was om moeder te worden. Aan haar buik te zien was ze al mooi een eindje op weg en zou het nog slechts enkele weken duren, voordat de kleine in haar buik het eerste daglicht zou zien.

Ondertussen was zij alweer vertrokken en hoorde ik haar verder op tegen haar vrienden zeggen: “Waar bemoeit die gast zich mee?” En inderdaad. Waar bemoei ik mij mee. Wie ben ik als ‘gast’ om haar aan te spreken op haar rookgedrag, terwijl ik er zelf ook stond te roken. Wie ben ik om te oordelen over hoe zij omgaat met haar zwangerschap?

Ik snap dit soort vrouwen, of in dit geval dat meisje, niet. Het soort dat stug blijft roken tijdens de zwangerschap. Het was niet de eerste keer dat ik er één zag en het zal ongetwijfeld niet de laatste keer zijn. Vaak komen deze vrouwen met ‘excuusjes’ als ‘het valt wel mee’, ‘ik kan echt niet zonder een sigaret’ en ‘als ik niet rook, stress ik té veel en dat is ook niet goed voor de baby.’

Dan denk ik van: flikker toch op met je zielige excuus en eigenlijk zou je een schop onder je hol moeten krijgen. Rekening mee houdend dat je zwanger bent, een corrigerend schopje natuurlijk. Ben je echt zo’n simpele ziel die niet in, wil of kan zien dat al die dingen slecht zijn? Het idee dat een vrouw die zo denkt een kind op moet voeden doet mij een beetje pijn van binnen. Tuurlijk, het rookgedrag en de hoeveelheid bier die zij naar binnen werkt, heeft misschien weinig te maken met hoe zij als moeder later haar kind gaat opvoeden, maar toch vind ik wel dat je dan niet meer kans zou mogen maken op een mok met ‘beste moeder van de wereld.’

Nee, als je moeder je eigen leed boven het leven van je ongeboren kind verkiest, dat vind ik je bij voorbaat al een hele slechte moeder. Toch hoop ik dan dat het kind wel gezond ter wereld komt en dat ik mij op dat moment om niks druk heb gemaakt. Of dat de moeder toch tot het besef komt om te stoppen met roken en alcohol, zodat in de laatste paar maanden het kind in een nicotine vrije, en alcoholloze omgeving kan rond dwalen.

Later op de avond zag ik haar weer aan de bar staan. In haar linkerhand weer een sigaret, in de rechter een nieuw biertje. Domme trut.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 16-04-2015