Poets je mannelijk

1285

Poets je mannelijk

02-03-2015 - Artikelen

Ik begrijp dat mannen zich anders willen presenteren dan vrouwen. Mannen dragen doorgaans andere kleren, gebruiken andere deodorant en hebben een eigen douchegel. Maar toen ik onlangs de nieuwe reclame van Prodent; white now for men, voorbij zag komen rolde ik toch even van mijn bank af.


Waarom hebben mannen een eigen tandpasta nodig? Voor zover ik me kan heugen hebben mannen geen ander gebit dan vrouwen. Prodent heeft hier een hele leuke verklaring voor uit de hoge hoed getoverd.

Mannen roken en drinken meer dan vrouwen, dit zorgt voor gele tanden. En uit onderzoek onder vrouwen (uitgevoerd door Prodent zelf) blijkt dat een onverzorgd mannengebit één van de grootste afknappers bij vrouwen is. Alsof mannen het wél aantrekkelijk vinden als een vrouw tijdens haar lach vol trots een setje okergele tanden presenteert.

In de reclame zelf kun je, nadat een zwoele mannenstem loopt te prediken met de hemelse gedachte direct wittere tanden te hebben, welgeteld twee volle seconden de volgende tekst lezen; Klinisch bewezen bij 107 personen, het effect is optisch en tijdelijk. Toen ik in groep acht, voorafgaand aan mijn spreekbeurt over mijn hamster Barry, een enquête onder schoolgenoten afnam waren er ook best veel respondenten. Maar 107, chapeau.

Verder wil ik het woord optisch even verduidelijken. Optisch houdt in dat je tanden in werkelijkheid helemaal niet witter worden. Er wordt alleen een minuscuul laagje op je tanden aangebracht waardoor het lijkt alsof je tanden witter zijn. Dit doet me een beetje denken aan mensen die lagen witte verf over hun beschimmelde muur heen klodderen en daarmee denken dat het probleem is opgelost.

Natuurlijk is het een simpele marketingtruc van Prodent om in te spelen op het mannenbrein, het oergevoel van de echte man terug proberen te brengen. We jagen al een tijd niet meer op Mammoeten, we gaan er steeds meer metroseksueel uitzien en uit onderzoek van het mannenblad Men’s Health blijkt zelfs dat mannen per maand meer geld aan kleren uitgeven dan vrouwen.

Het huidige maatschappelijke verwachtingspatroon van mannen is dus dat ze zich steeds ‘vrouwelijker’ gaan gedragen. En waar gaat ons geslacht onze mannelijkheid weer mee terugwinnen? Stoere tandpasta. Fucking tandpasta! En misschien RTL 7. laten we het daar op houden, tandpasta en RTL 7.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 02-03-2015