Oud en nieuw? Gezellig hoor!

1211

Oud en nieuw? Gezellig hoor!

04-01-2015 - Artikelen

Iedereen al een beetje bekomen van de jaarwisseling? Mooi, dan kan ik weer wat zaken uit de doeken doen die mij elk jaar weer storen. Irritatiefactortjes, zoals Jochem Myjer dat zo mooi noemt. Terugkijkend op de laatste dagen van 2014 kan ik constateren dat ook dit jaar weer dezelfde irritaties opspelen. En ik ben bang dat dit elk jaar zo zal blijven. Afijn, hieronder mijn lijstje.


1: De zogenaamde ‘gelukkig nieuwjaar-wens’

Ik vind het echt enorm fijn als vrienden, familie of bekenden mij een gelukkig nieuwjaar wensen. Tuurlijk, ik gun mijn naasten precies hetzelfde en van beide kanten is het gewoon een oprechte wens. Maar er zijn anno 2015 dus nog steeds mensen die zo’n standaard gelukkig nieuwjaar berichtje naar hun hele contactenlijst sturen. Hoe onpersoonlijk kun je het maken? Ook dit jaar heb ik het weer meegemaakt. Er mankeren een hoop dingen aan de gehele mensheid maar dit spant voor mij echt de kroon. Ten eerste nemen ze niet de moeite om iedereen persoonlijk een berichtje te sturen. Dat zou veel tijd kosten inderdaad, maar als je dat er niet voor over hebt hoef ik ook die gelukkig nieuwjaarwens niet van je te hebben. Ten tweede, waarom stuur je dat in godsnaam naar je hele contactenlijst? Mensen die je nooit meer spreekt wens je in één keer weer een ‘happy new year’. Het slaat nergens op. Dit geldt trouwens ook voor vage mensen op een feest die je een goed nieuwjaar wensen. Gast, ik ken je niet en je weet niet eens wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Toch valt er niet aan te ontkomen. Je kan op een feest van een goede vriend niet alleen je vrienden gelukkig nieuwjaar wensen en de rest negeren. Maar mocht je iemand tegenkomen die te pas en te onpas strooit met ‘de beste wensen’ zowel via sms, Whatsapp en Facebook als in het echt; duik je schuilkelder in.

 

2: De goede voornemens

Ál-tijd dat gezeik over goede voornemens. Die vriend van je die elk jaar weer beweert dat ie in het nieuwe jaar toch écht gaat stoppen met roken en op 21 maart van het nieuwe jaar nog steeds paft als een ketter en zijn goede voornemen weer een jaartje vooruitschuift. Ik heb niks tegen rokers (ik ben er zelf namelijk een) maar kom niet aan met je zogenaamde goede voornemens. Of die dikke oom of tante van je die in het nieuwe jaar vier keer per week op de hardloopband wil gaan staan zweten. Na een maand zitten ze al niet meer in de sportschool maar thuis op de bank met een zak paprikachips voor de tv terwijl ze ontevreden zijn met hun eigen lichaam. Als je echt iets wil veranderen doe dat dan meteen. Ga niet zitten wachten totdat het oud en nieuw is om er dan pas mee te beginnen, maar begin er gewoon nu mee. Want van goede voornemens voor het nieuwe jaar komt in 99% van de gevallen geen ruk terecht.

 

3: Je jaar in vogelvlucht op Facebook

Dit jaar heeft zich een hele nieuwe irritatie aangediend. Het fenomeen ‘jouw jaar in vogelvlucht’ op Facebook. Je krijgt dan een soort collage te zien van je ‘vrienden’ met allemaal foto’s van het afgelopen jaar. Soms staat er ook nog bij ‘Bedankt dat je er onderdeel van bent geweest’. Ten eerste: waarom zou ik een collage willen zien van je foto’s van het afgelopen jaar? Als ik ook maar een beetje interesse heb in jou als persoon heb ik die foto’s al gezien. Ten tweede; sommige mensen heb ik op Facebook maar spreek ik in het echt vrijwel nooit meer. En dan staat er dus een soort standaard bedankje bij ‘dat ik daar onderdeel van geweest ben’. Dat wordt een beetje lastig, als ik in 2014 slechts 3 woorden met je heb gewisseld. Ik snap dat het een standaardtekst van Facebook is maar het irriteert me gewoon enorm. Sowieso irriteert Facebook mij de laatste tijd steeds vaker, maar dat terzijde.

 

Ondanks de nare situaties die ik hierboven heb beschreven, vind ik oud en nieuw altijd geweldig. De geur van oliebollen en vuurwerk, alle drank die je naar binnen giet alsof het Fristi is en de leuke feestjes. Kortom: 2015 is op een mooie manier ingeluid, maar denk even 2 keer na als je iemand de beste wensen doet.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 04-01-2015

  • Henkes Mengerink

    Zou t zelf geschreven kunnen hebben. Alleen kan jij dit beter en fatsoenlijker dan ik gedaan zou hebben.