Liefde met een knipoog

1917

Liefde met een knipoog

29-04-2015 - Artikelen

‘Haha’ of ‘hahaha’? XD of :)? Whatsapp: er zijn maar weinig dingen die zoveel verwarring, jaloezie en argwaan oproepen als dat. Relaties zijn er op stukgelopen, enorme misverstanden zijn erdoor ontstaan. Er is maar één oplossing: de hele handel verbieden. Heerlijk.


‘Haha okee dat vind ik wel logisch XD ;)’. Dit berichtje kreeg ik deze week via whatsapp. Op het eerste oog onschuldig, maar het was mijn eerste kennismaking met de okee-met-twee-e’s. Ik had altijd gedacht dat deze schrijfwijze een achteloze typfout was, maar deze week hoorde ik dus dat dat allerminst het geval is. Het blijkt dus, en misschien zijn er meer redenen, dat ‘okee’ met twee ‘e’s’ genuanceerder moet overkomen dan oké met één ‘e’. Een extra vleugje vriendelijkheid in je tekstberichtje dus. En dit is nog maar een voorbeeld uit duizenden.

Ja, ik heb onder een steen geleefd (klaarblijkelijk), anders had ik dit wel geweten, maar ik heb altijd al een hekel gehad aan Whatsapp en aanverwante messenger-apps. Om de argwaan door de blauwe vinkjes, om de druk tot antwoorden en om die quasi-nonchalante taal die wordt gevoerd. Ik heb er ruzies door zien beginnen- omdat iemand vijf uur lang niet op een berichtje had geantwoord- en relaties (bijna) op zien stuklopen. Allemaal door de grote misverstanden die op je smartphoneschermpje kunnen ontstaan.

Een uitdaging is het ook altijd om je date via whatsapp mee uit te vragen. Doe je dat mét of zonder een ;)? En maak je ellenlange zinnen of heb je aan een paar woorden genoeg? Wel of geen (l) aan het eind? Moeilijk, moeilijk. Er zijn zelfs hele fora opgericht om deze vragen te beantwoorden. En als je het geluk hebt dat je vriend binnen korte tijd terugappt, en dan ook nog iets grappigs stuurt, antwoord je dan alleen met ‘haha’ of ‘hahaha’? Dat laatste schijnt namelijk oprechter over te komen. Ik heb me zelf ooit een dag lang druk gemaakt over het feit dat ik bij een bericht naar een leuk meisje geen vraagteken achter een vraag had gezegd. Ze antwoordde vervolgens een lange tijd niet, waardoor ik alleen maar zenuwachtiger werd. En dat was nog een tijd zónder blauwe vinkjes, kun je nagaan. Al moet ik zeggen dat dit altijd nog minder erg is dan een pikant berichtje per ongeluk naar je schoonmoeder sturen.

Als er ooit iemand komt die op een dag de smartphone zou verbieden, zou ik 100% procent achter die beslissing staan. Want ik geloof dat het leven met de komst van Whatsapp alleen maar moeilijker is geworden. En tijdrovender, want bij sommige gesprekspartners duurt het eerst vijf minuten voordat ik de tekst, vol met afkortingen, tikfouten en verkeerde autocorrectie kan ontcijferen.. Die twee puntjes zijn trouwens niet sarcastisch bedoeld. Stel je voor dat daar een misverstand over zou ontstaan;)

Anyway, ik voel me zestig jaar ouder na het typen van dit stuk. Vorige week begon ik al te klagen over dat er geen schrijfles meer gegeven wordt, en nu dit. Het moet niet gekker worden. Volgende week weer een hip stuk, beloofd.

PS: er is op deze site meer geschreven over whatsapp en smileys. Lees de stukken nu terug.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 29-04-2015