Kunst verbindt

1023

Kunst verbindt

23-06-2015 - Artikelen

Het voetenwerk is snel en licht. Lichaam in een prachtige balans, sierlijk. Elastisch. Alsof hij zweeft. Verheven boven de bodem. Verheven boven de massa. Kost het hem überhaupt wel enige moeite om zo gracieus te bewegen? Het ziet er zo ongelooflijk gemakkelijk uit. Vrije moderne dans, uitgevoerd zonder een uitgedachte choreografie. Kunst in zijn puurste vorm.


Misschien is dit wel een redelijk kansloze column. Maar ik kon [en wilde] er niet omheen… Op dit moment beleeft Canada namelijk het WK vrouwenvoetbal. Een uitstekende gelegenheid om toch nog eens op dat ene prachtige onderwerp terug te komen, voetbal. Ai… niet wegklikken nu!

Voetbal en mannen. Voetbal en vrouwen. Vele artikelen zijn er al aan gewijd, ik verbeeld me niet dat ik hier nu het verschil ga maken. Het blijkt een moeilijk thema in veel relaties. ‘Voetbal als de belangrijkste bijzaak in het leven’ versus ‘voetbal als de domste sport ter wereld waar 22 mannetjes achter een bal aanlopen die ze weer wegschoppen zodra ze ‘m hebben.’

Lees de inleiding nog eens. Had je bij de eerste keer lezen bedacht dat ik het over voetbal had? Waarschijnlijk niet. Maar dit is wel degelijk hoe ik voetbal zie en beleef, als een kunstvorm. Als ik samen met onze zoon voetbal zit te kijken moet hij regelmatig lachen als ik weer eens opveer na een ongekende combinatie of een fabelachtig hoogstandje. Nou zijn wij supporter van Willem II [ach, iedereen heeft zo zijn eigenaardigheden toch? Kunst kost soms wat voorstellingsvermogen] en daar hebben we seizoenen lang op de tribune gezeten zonder werkelijk verwend te zijn op voetbaltechnisch gebied. Edoch, één prachtige actie kon voor mij de wedstrijd al geslaagd doen zijn.
Overigens kom ik hiermee direct op een ander punt van de voetbalbeleving, het samen naar een stadion gaan. Het juichen dan wel treuren van de massa voor dezelfde kleuren. Ik heb trouwens het idee dat vrouwen dát aspect steeds beter gaan begrijpen als ik zie hoeveel meer vrouwen het EK of WK in het oranje meebeleven. Voetbal verbroedert en verzustert!?

Maar mooier nog dan kijken is zelf foeballuh. Daar zit nog zoveel meer in dan het spelletje an sich. Het samenkomen vooraf, de geur in de kleedkamer [een heerlijke mix van massageolie, zweet, gras, modder, zweet, deodoranten, zweet], het met elkaar strijden, je volledige gevoel zonder nadenken in een ongelooflijk lullig partijtje stoppen, de onderlinge klets en flauwekul onder de douche na afloop maar bovenal dus de kameraadschap. Een verbondenheid die in het beginsel ontstaat door het dragen van dezelfde kleuren ín de wedstrijd. Maar die behouden blijft tezamen met de andere kleuren ná de wedstrijd. Omdat die dit ook zo goed begrijpen.

De afgelopen jaren heb ik mezelf trainer/ coach mogen noemen van een heus meidenteam. Pubermeiden in de leeftijd van 14 tot 16. Het was mooi om te zien dat nogal wat van deze meiden een precies dezelfde passie voor het spel lieten zien als veel jongens. En de meiden die dat wat minder hadden herkenden zich dan vooral in het zojuist geschetste beeld rondom de kameraadschap.
Zit er dan geen verschil tussen mannenvoetbal en vrouwenvoetbal? Nee! Ja! In aanvang niet. Voetbal staat centraal, bij allebei. Óp het veld is er beleving en plezier, bij allebei. Qua groepsgebeuren buiten het veld zitten er ‘wel wat verschilletjes’ maar daar kom ik later nog wel eens op terug…
Feit is dat ik mijn voetbalpassie ook helemaal kwijt kon bij mijn voetbalmeiden. We maakten daar voetbalartistiek gezien niet altijd kunst [tenzij je kunst en vliegwerk meetelt] maar het was wel prachtig om vooral de persoonlijke groei te zien van deze meiden. Want voetbal brengt op persoonlijk vlak nogal wat! Samenwerken, initiatief tonen, aanmoedigen, feedback geven, doorzetten.

Er zijn inmiddels 138.000 vrouwen en meisjes in Nederland die voetballen en is hier de snelst groeiende sport [ter vergelijking, in Italië zijn er dat 33.000 en in een enorm land als Rusland 38.000]. Dat is niet zomaar. Vrouwen ontdekken steeds meer dat voetbal iedereen wat te bieden heeft ongeacht je geslacht.

Is het daarmee misschien ook wel het snelst verdwijnende strijdpunt tussen mannen en vrouwen?!? Dat zou toch een hele kunst zijn als voetbal dat voor elkaar krijgt!

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 23-06-2015