612

Ik schaam me dood voor mijn eigen land. En dat is een understatement.

17-11-2014 - Artikelen

Ik heb me tot nu toe altijd voorgenomen er afstand van te nemen, mezelf niet in de discussie te mengen en er zeker nooit iets over te schrijven. Tot deze week, toen ik het gevoel kreeg mijn mening en gedachtes toch echt te moeten delen. Ja, deze column gaat inderdaad over Zwarte Piet. Daarmee ondermijn […]


Ik heb me tot nu toe altijd voorgenomen er afstand van te nemen, mezelf niet in de discussie te mengen en er zeker nooit iets over te schrijven. Tot deze week, toen ik het gevoel kreeg mijn mening en gedachtes toch echt te moeten delen. Ja, deze column gaat inderdaad over Zwarte Piet. Daarmee ondermijn ik wellicht de kernwaarden van deze site, maar één keer zal ik laten weten wat ik van deze hele hysterie vind.

Want wat een vertoning was het afgelopen weekend. Maar liefst acht ‘bewakingspieten’ moesten de Sint door Gouda vergezellen. Negentig mensen zijn uiteindelijk die dag gearresteerd. Op een foto zag een groep mensen, omringd met drie ME-busjes. Een stuk of tien agenten stonden, met enkele als Piet verklede kinderen tussen hen in, naar de optocht te kijken. De foto ging de hele wereld rond.

Die arme kinderen hadden hopelijk niks door. Zij wachtten vol verwachting op Sinterklaas die, net als elk jaar, met zijn Pieten naar Nederland kwam. Dan zouden ze die avond voor de open haard staan en anti-discriminatie-gecensureerde-Sinterklaasliedjes zingen. En er dan de volgende ochtend achter komen dat dit keer geen Zwarte Piet, maar een Goudse Stroopwafelpiet de schoen die nacht heeft gevuld.

Ik schaam me dood dat door deze fantastische traditie een ware volkshysterie is losgebarsten. Dat het hele feest uit zijn verband wordt getrokken door een groep die vindt dat Zwarte Piet de oorzaak is van een steeds groter groeiend racismeprobleem in Nederland, en door een groep die Zwarte Piet wilt behouden en elke manier schijnbaar legitiem vindt om zich te verdedigen. En ik vrees dat over enkele jaren – als de Pieten allemaal wit zijn- de ontevredenheid blijft, niemand zijn zin heeft gekregen en Nederland zijn traditie kwijt is.

Dinsdag 11 November. De media staan bol van de ‘grote vraag’: welke kleur hebben de Pieten in het Sinterklaasjournaal? Hét gesprek van de dag. Dinsdag 11 November: 43 onschuldige Mexicaanse studenten zijn ontvoerd en vermoord door een Mexicaans drugskartel. Op enkele berichten in krant en op televisie na, heb ik die dag daar niks over meegekregen. En uiteraard de ellende in het Midden- Oosten en Afrika niet te vergeten. Denk daar maar eens over na.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 17-11-2014