Hij kookt: Stoofpot van de hertog

561

Hij kookt: Stoofpot van de hertog

14-03-2014 - Hij kookt

Lang, lang geleden leefde er eens een Hertog. Deze hertog leefde een leven wat door vele onderdanen werd geambieerd. Hij bezat een prachtig kasteel, en een land zo groot dat je met het blote oog het einde van zijn enorme domein niet kon zien. Onze Hertog leefde ook nog eens een vredig bestaan; geen vijand […]


Piero della FrancescaLang, lang geleden leefde er eens een Hertog. Deze hertog leefde een leven wat door vele onderdanen werd geambieerd. Hij bezat een prachtig kasteel, en een land zo groot dat je met het blote oog het einde van zijn enorme domein niet kon zien. Onze Hertog leefde ook nog eens een vredig bestaan; geen vijand durfde zijn gezag te ondermijnen, en Erben Wennemars was slechts sporadisch op televisie om hem te vervelen met zijn eindeloze gezever over vrouwen die, ja dan wel nee, lage 30’ers rijden. Een fantastisch bestaan, hoor ik jullie denken. Neen, waarde mensen. Dat was geenszins het geval.

In een dronken bui is onze Hertog namelijk ooit getrouwd met het meest verschrikkelijke mokkel in de wijde omtrek. Ze is nog het beste te vergelijken met het lelijke zusje van Lutz Jacobi en Erica Terpstra. Niet alleen was haar aangezicht afgrijselijk, haar karakter was ook zwart als de nacht. Ze was zelfs zo intens gemeen dat zij, immer als zij zich verveelde, een imitatie van Prem Radhakishun neerzette die zo tot in de puntjes geperfectioneerd was dat alle aanwezigen pardoes van de kasteelmuur afsprongen.

Op een dag besloot de Hertog dat dit zo niet langer kon. Zijn vrouw had net zo hard gejuicht na het voltooien van een level op CandyCrush dat de Hertog van schrik een gehele pot met bier in zijn baard had gejoekeld. Hij stond op en fluisterde in zichzelf: ’Dit land is het zat, c’est ca’. Hij ging, na het afdrogen van zijn gezichtsbeharing en na enkele nipjes van een nieuw pintje, in bed liggen. Daar besloot hij het meest snode plannetje in de historie van de mensheid.

De volgende ochtend ging de Hertog aan de slag. Hij had beraamd dat hij een gerecht zou koken wat zo ontzettend vies was dat zijn vrouw spontaan de dood zou vinden. In de keuken ging hij ijverig te werk. Het taaiste stuk vlees van zijn rund gooide hij in de pan. Daar kwamen nog eens wat groenten bij, en om het af te maken gooide hij een verschraald biertje van een maand of twee geleden bij het geheel. Dit liet hij een hele dag trekken, en in de avond serveerde hij het aan zijn vrouw. Hij was verwoest toen bleek dat zijn vrouw het gerecht heerlijk vond. De Hertog schudde twee keer uit onvrede zijn hoofd, en leefde vervolgens nog lang en ongelukkig.

Voor de stoofpot van de Hertog heb je nodig:
Runderriblappen (800 gram)
Een grote winterpeen
Twee stengels bleekselderij
Een stuk of 4 uien
Knoflook naar smaak
Runderbouillon
Peper
Zout
Azijn
Laurierblaadjes
Kruidnagels
Mosterd
Bloem
Een biertje
Een grote braadpan

Snijd het vlees in stukken en leg het in een kommetje. Flink kruiden met zout en peper en voeg vervolgens een eetlepel bloem toe. Dat klinkt misschien raar, maar het zorgt voor een betere binding van de saus. Vet de braadpan in met wat olie of boter en bak vervolgens het vlees bruin. In de tussentijd kun je de groenten snijden. Ik kies er voor om de stukken behoorlijk grof te houden zodat ze later nog terug zijn te vinden. Als je daar niet van houdt doe je het toch lekker niet.

Voeg de gesneden groenten toe aan het vlees en laat het op hoog vuur bakken. Voeg een lepel mosterd toe aan het geheel. Als de groenten kleur krijgen blus dan de boel af met je biertje. Zorg er voor dat je eventuele aanbaksels op de bodem van je pan los schraapt, dat geeft alleen maar extra smaak. Breng het geheel aan de kook en voeg dan bouillon toe tot het vlees en de groenten onder staan.

Als je alles in de pan hebt is het zaak om smaken toe te voegen. Dat kun je doen door een paar laurierblaadjes en een paar kruidnagels in de pan te mieteren. ‘Ouderwetse specerijen’ als kaneel of nootmuskaat doen het ook goed in dit gerecht. Voeg in ieder geval azijn toe, want de zuren helpen om het vlees mals te maken. Heb je tot nu toe alle stappen gevolgd zonder jezelf ernstig te verwonden? Gefeliciteerd. De basis is daar.

In principe kun je  nu alles toevoegen wat je lekker vindt. Denk aan champignons, bonen, desnoods je schoonmoeder. Zaak is nu vooral om het ten minste vier uur te laten staan met de deksel er half op. Je kan nu van alles gaan doen, maar de chef raadt aan om met je brakke bakkes op de bank naar voetbal te kijken.  Roer af en toe even door de pan. Als je ziet dat het te droog wordt voeg je gewoon wat bouillon toe. Na een uur of vier is het vlees mals, maar je kunt het ook langer laten staan. Zorg dat de saus wel is ingedikt voor je het opdient, ’t is geen soep. Als de saus te dun is zet de pan dan zonder deksel op hoog vuur. Dan kookt de saus in en worden de smaken versterkt.

Serveer je stoofpot met rijst of patat en je dag is helemaal compleet.

Deel dit artikel:

Auteur avatar

| 14-03-2014